CCTR's mission is to develop innovative end-to-end solutions that will enable extramural diagnosis, monitoring, coaching and treatment, to provide scientifically sound knowledge on how this technology can be safely and effectively used in new concepts of care and care relate prevention,  and as a  whole implemented  in daily life and  care practice, and  to  make  a significant  contribution  to  economic  activity  in  this field.

Schakel tussen wetenschap en praktijk

Promotieonderzoek naar de meerwaarde en evaluatie van telemedicinediensten binnen de revalidatie

Op 10 december promoveerde Stephanie Jansen-Kosterink aan de Universiteit Twente op het gebied van de meerwaarden van telemedicinediensten binnen de revalidatie (officiële titel ‘The added value of telemedicine services for physical rehabilitation’). Een aantal weken daarvoor vertelde ze over deze promotie en haar werk bij Roessingh Research and Development. Ze heeft de afgelopen jaren als onderzoekster gewerkt aan diverse telemedicine-projecten en was parallel daaraan bezig met het onderzoek en proefschrift voor haar promotie.

“In mijn proefschrift doe ik aanbevelingen over de manier waarop je telemedicinediensten kunt evalueren. Er wordt erg veel onderzoek gedaan naar telemedicinediensten, maar weinig daarvan beklijft echt in de dagelijkse praktijk. Ik heb gekeken naar de manieren waarop je dit beter kunt aanpakken. Want het belangrijkste doel is natuurlijk dat een telemedicinedienst, die goed uit een onderzoek komt, ook daadwerkelijk in de behandelpraktijk gebruikt wordt. Ik doe aanbevelingen over het gebruik van data. Er zit zoveel kracht in de technologie van telemedicinediensten, het is zonde als dit niet ten volle wordt benut.”

Stephanie vertelt over manier waarop zij haar promotieonderzoek heeft uitgevoerd; “De afgelopen jaren heb ik gewerkt binnen meerdere projecten. In twee projecten was er een samenwerking met een behandelaar van Revalidatiecentrum Roessingh. De resultaten van deze projecten komen mobdro download terug in mijn proefschrift. Ruim 250 cliënten hebben deelgenomen aan de onderzoeken binnen deze projecten. Je kunt je voorstellen dat het een enorme puzzeltocht is geweest. Juist de combinatie van werken aan projecten in de praktijk van het revalidatiecentrum maakt het voor mij zo interessant.”

Op dit moment heeft Stephanie haar promotie afgerond en is ze alweer met een nieuw project bezig. “Ik werk nu mee aan het project PERSSILAA (www.perssilaa.eu), een Europees project, dat vorig jaar is gestart. We doen onder andere onderzoek naar een preventieve manier om oudere langer thuis te laten wonen. Er is al veel vraag vanuit gemeenten naar de slimme oplossingen waar we nu aan werken. De aanbevelingen die heb gedaan voor mij promotieonderzoek, kan ik nu in de praktijk toepassen.”

Het verhaal van Stephanie is een mooi voorbeeld van de manier van werken van Roessingh Research and Development, dat als onderzoeksinstituut een belangrijke schakel is tussen theorie (Universiteit Twente) en praktijk (Roessingh, Centrum voor Revalidatie). (www.ronduitroessingh.nl)